Umíme si poradit

17.04.2019

Umíme si poradit

V životě člověka je plno situací, kdy si musí umět poradit a rozhodnout se ve velmi krátkém čase. Může třeba zabránit požáru, pomoct při autonehodě, ochránit sám sebe nebo pomoci jiným. Každý z nás si myslí, že teoreticky by to zvládl, ale prakticky by to bylo asi horší. Rozhodli jsme se ve škole zajistit pro žáky program, který pomocí zážitkové pedagogiky naučí děti základním znalostem v oblasti evakuační, ekologické a civilní výchovy.
Program byl dětem podán zábavnou a hravou formou s možností si na vlastní kůži vyzkoušet jednotlivé aktivity. V rámci projektového dne na obou budovách školy (10. 4. 2019 ve Vsi a 12. 4. 2019 v Dukle) se ráno rozezněly sirény a silný hlas z megafonu vyhlásil stav ohrožení, a tedy nutnost evakuace. Naše děti i se všemi pedagogy zvládly úvod opravdu skvěle a pak už se zajímavý den rozjel naplno. Střelba z luku, vzduchové pistole a foukačky byla opravdu zajímavá, dovednosti v ekologii dětem problémy nedělaly. Poskytnout první pomoc s imitací opravdového zranění bylo už pro silnější povahy, ale děti to zvládly a ještě se plno zajímavého naučily. Seznámily se i se základy uzlování a slaňování v terénu, zopakovaly si základy topografie, aby se uměly orientovat i v neznámém prostředí. Nově se naučily balit evakuační zavazadlo a také rozlišit, co je pro člověka v kritických situacích potřebné a bez čeho se obejde. Vše bylo pro všechny účastníky zajímavé a poučné, ale přece jen největší těšení se, sledování výkladu a plnění zadaných úkolů bylo na stanovišti sebeobrany, kde si děti zkoušely komunikaci s útočníkem a jak se zachovat v případě ohrožení, útoku či napadení.
Den uběhl velmi rychle a naši žáci, i když se v tento den neučili, tak se toho vlastně naučili velmi mnoho pro každodenní život. A kdo se o to nejvíce zasloužil? Společnost Activities 4You se postarala o program a naše SRPŠ o nemalou finanční částku za celou akci. A co říci závěrem? Snad jen to, že si naše děti umí poradit zase o trochu více.

Mgr. Libuše Balášová

Další fotografie

Umíme si poradit Umíme si poradit Umíme si poradit Umíme si poradit Umíme si poradit

« zpět

obecné info

školní rok

pro žáky

pro rodiče

Základní škola Hlubočky, okres Olomouc, tel.: 585 359 042 (Ves), 585 359 026 (Dukla – elokované pracoviště), e-mail: zshlubocky@zshlubocky.cz