Školní výlet V.A

07.06.2023

Školní výlet V.A

Žáci V.A třídy zažili v úterý 6.6.2023 neobvyklý zážitek. Vydali se po stopách hornického povolání do jednoho z největších muzeí Landek Parku. Zde už na ně čekaly dva okruhy a to Velký okruh – fárání do dolu a Malý okruh, který byl zaměřen na báňské záchranářství. Do dolu na prohlídku důlních chodeb sfárali v původní těžební kleci. Pan průvodce – bývalý horník, dětem fundovaně vyprávěl o fyzicky náročné práci havířů. Seznámil žáky s tím, jak každý den museli sfárat hluboko pod zem, pracovat ve ztížených podmínkách, ve velkém horku a mezi kameny, které je mohly kdykoli zasypat. Děti si tak uvědomily, o jak těžké a nebezpečné zaměstnání jde.
Při návštěvě malého okruhu měly možnost zhlédnout unikátní expozici tzv. báňského záchranářství. Šlo mj. o soubor dýchací techniky a její vývoj od roku 1883 po současnost.
Na závěr výletu jsme ještě navštívili jednotku Sboru dobrovolných hasičů v Petřkovicích. Děti si mohly prohlédnout vybavení hasičského auta zvenčí i zevnitř, nasadit si hasičskou přílbu, a dokonce si vyzkoušet stříkat hasičskou stříkačkou.
Výlet se vydařil, žáci byli nadšeni a domů se vraceli se spoustou nových zážitků a poznatků.

Mgr. Irena Hrubanová

Další fotografie

Školní výlet V.A

« zpět

obecné info

školní rok

pro žáky

pro rodiče

Základní škola Hlubočky, okres Olomouc, tel.: 585 359 042 (Ves), 585 359 026 (Dukla – elokované pracoviště), e-mail: zshlubocky@zshlubocky.cz