Poznávací zájezd do předvánočního Krakova

04.12.2023

Poznávací zájezd do předvánočního Krakova

V čase adventním jsme se rozhodli, že s našimi žáky navštívíme předvánočně vyzdobené polské město Krakov. Naším cílem nebyly jen trhy, ale také seznámení s druhým největším městem sousední republiky.
V sedm hodin ráno jsme nasedli do zájezdového autobusu a po dálnici přes Ostravu se vydali na téměř čtyřhodinovou pouť. Počasí nám opravdu přálo, sluníčko svítilo, a tak čtyřkilometrová procházka historickým centrem byla opravdu velmi příjemná. Naši cestu jsme započali v židovské čtvrti Kazimierz, která je zapsána v seznamu památek UNESCO. Paní průvodkyně nás seznámila s pohnutou historií tohoto místa, žáci mohli nahlédnout na židovský hřbitov.
Naše další cesta vedla do sídla polských králů na hrad Wawel, který se rozkládá na stejnojmenné vyvýšenině nad řekou Wislou. Prošli jsme mírným stoupáním až na hlavní nádvoří, kde jsme se z úst paní průvodkyně dozvěděli spoustu zajímavých informací. Zde je asi na místě zmínit, že s námi cestovala i žákyně na vozíčku a stoupání na hrad určitě nebylo jednoduché, přesto se i ona mohla porozhlédnout a pokochat pohledem nejen na katedrálu sv. Stanislava a Václava, která patří k architektonickým zajímavostem, ale i přilehlé královské paláce.
Z wawelského kopce jsme se po pár minutách dostali na Starý rynek do vlastního centra města, jemuž vévodí známá budova Sukiennice, historická tržnice původem z poloviny 16. století. V rozích náměstí jsou pak dva významné kostely, kostel Nanebevzetí Panny Marie, tzv. Mariánský, hlavní farní kostel krakovský a kostel sv. Vojtěcha.  Mariánský kostel má dvě rozdílné věže nejen vzhledem, ale i výškou. Z té severní, zvané Mariánská se pak každou hodinu troubí Mariánský hejnal, který jsme si také poslechli. V době adventní pak bylo náměstí plné stánků s rukodělnými výrobky, drobnými i většími ozdobami na vánoční stromeček a hlavně spoustou jídla a pití.
Kromě procházky mezi stánky nás čekala ještě jedna překvapivá a myslím, že i méně známá krakovská zajímavost – orloj. Na nádvoří gotické  budovy Jagellonské univerzity Collegium Maius mají orloj, který v celou hodinu za zvuků studentské hymny Gaudeamus Igitur představuje několik historických postav.
Kolem čtvrté hodiny odpolední se začalo stmívat, nás už čekal jen přesun z náměstí k autobusu a přejezd domů. Myslím, že návštěva Krakova se všem zúčastněným líbila, nové informace, které se nejen žáci dozvěděli, jim určitě rozšíří jejich všeobecné vzdělání. A při minitestu v autobuse, kterým si paní průvodkyně lehce ověřila, zda žákům utkvělo něco v hlavách, žáci docela uspěli, vzpomněli si na množství kostelů, synagog a dalších zajímavostí, o kterých se mluvilo a které viděli.

 Mgr. Jarmila Morkesová, zástupkyně ředitele školy

Další fotografie

Poznávací zájezd do předvánočního Krakova Poznávací zájezd do předvánočního Krakova Poznávací zájezd do předvánočního Krakova Poznávací zájezd do předvánočního Krakova Poznávací zájezd do předvánočního Krakova

« zpět

obecné info

školní rok

pro žáky

pro rodiče

Základní škola Hlubočky, okres Olomouc, tel.: 585 359 042 (Ves), 585 359 026 (Dukla – elokované pracoviště), e-mail: zshlubocky@zshlubocky.cz