Beseda pro žáky o závislostech

24.06.2022

Beseda pro žáky o závislostech

Dne 21. 6. 2022 se v naší škole konala beseda, jejímž tématem byla závislost na alkoholu. Poutavou formou nám svoji vlastní zkušenost s touto nebezpečnou látkou přijel přednést populární zpěvák, skladatel, textař, kytarista, frontman skupiny Nebe Petr Harazin.
Obdrželi jsme mnoho důležitých informací zpracovaných pro žáky 8. a 9. ročníku. Ti se z úst abstinujícího alkoholika dozvěděli, jak snadné je alkoholu podlehnout. Zpočátku je alkohol dobrým sluhou, kdy nám může i pomoci od stresu, při jeho pravidelném užívání se však brzy stane zlým pánem, který nám vezme peníze, práci, svobodu, osobnost, rodinu, přátele a někdy i život. Dozvěděli jsme se, jak důležitá je léčba, která ovšem není vůbec jednoduchá. Když pak alkoholik úspěšně zvládne terapeutický pobyt v psychiatrické léčebně na oddělení „závislostí", může se vrátit do běžného života, ale s jistými omezeními: Nesmí se k alkoholu ani přiblížit, s čímž souvisí omezení společenských aktivit. Už nikdy si s nikým nepřipije na zdraví. Pokud by to porušil, propadl by se ještě hlouběji, než byl před léčbou, a to fakt bolí.
A proto věřte, že hrdina není ten, kdo k alkoholu přičichne, ale ten, který mu odolá!

Mgr. Marie Bergerová


« zpět

obecné info

školní rok

pro žáky

pro rodiče

Základní škola Hlubočky, okres Olomouc, tel.: 585 359 042 (Ves), 585 359 026 (Dukla – elokované pracoviště), e-mail: zshlubocky@zshlubocky.cz