Založení Československa

26.11.2018

Založení Československa

100 let Československa - mezitřídní soutěž
Celá naše společnost si připomněla sto let od vzniku Československa. Tak tomu bylo i na naší škole. Uspořádali jsme mezitřídní soutěž, která byla zaměřena na některé významné postavy našich dějin. Zastoupeni byli politici, podnikatelé, ale i sportovci a umělci. Nejdříve si zástupci jednotlivých tříd vylosovali jména osobností. Pak měli všichni týden na to, aby sháněli informace a materiály. A v úterý 24. října 2018 pak vybraní žáci připravené podklady zpracovali do projektů. Ty byly následně zveřejněny na školní chodbě a porota vybrala ty nejlepší. Neměla to vůbec lehké, protože projekty byly výborné a originální. Nakonec si první místo odnesli žáci 9. třídy za práci o Karlu Čapkovi, druzí byli páťáci / T.G.Masaryk / a třetí místa byla nakonec udělena dvě – žákům 9. třídy /V. Havel/ a 8. třídy / Emil Zátopek/. Soutěž určitě splnila svůj účel – oslavila velké výročí a zároveň „ přinutila" mladou generaci zajímat se více o naši národní historii.

Založení Československé republiky, aneb z deníku pradědečka
Sté výročí vzniku Československa jsme si připomněli mj. i divadelním představením. Divadlo jednoho herce z Hradce Králové k nám zavítalo dne 14. listopadu 2018. Nešlo jenom o to připomenout si známé události a postavy našich dějin. Šlo i o to seznámit děti se zajímavostmi, které v učebnicích nenajdeme - symboliku našich bankovek, magické osmičky v naší historii, atd. Vše bylo doplněno písničkami, u nichž se hlavní / a jediný / protagonista doprovázel na kytaru. Bylo to zajímavé vystoupení a důstojně završilo oslavy „kulatin" našeho státu.

Mgr. Iva Vítková

Další fotografie

Založení Československa Založení Československa

« zpět

obecné info

školní rok

pro žáky

pro rodiče

Základní škola Hlubočky, okres Olomouc, tel.: 585 359 042 (Ves), 585 359 026 (Dukla – elokované pracoviště), e-mail: zshlubocky@zshlubocky.cz